Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz. Warto włączyć ją do rodzinnego jadłospisu. Nasza fundacyjna instruktorka fitness Magda, prowadząca zajęcia Mamo bądź fit!, dzieli się dziś z nami swoim przepisem na zdrowe śniadanie.
Składniki
- kasza jaglana
- mleko migdałowe (lub inne roślinne, albo też zwykłe, do wyboru)
- łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
- owoce wedle uznania
Przygotowanie
Woreczek kaszy jaglanej przepłukać pod bieżącą wodą. Wysypać do garnka i zalać mlekiem kokosowym, migdałowym lub zwykłym: zależy co kto lubi (ja najbardziej lubię migdałowe). Gotować co chwilę mieszając i dolewać tak, by kasza napęczniała. Gdy będzie już gotowa można dodać łyżeczkę ksylitolu.
W wersji dla dzieci mniejszych, można dodać tarte jabłko lub banana.
Ja zrobiłam sobie z granatem i borówkami. Pychotka!
Magda
Komentarz żywieniowy: kasza jaglana jest źródłem dobrze przyswajanego białka przy stosunkowo niskiej zawartości skrobi. Jest dość kaloryczna (100 g kaszy to około 350 kcal) i ma też wysoki indeks glikemiczny, czyli szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Jednak warto po nią sięgać, choćby ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B, żelaza, miedzi i krzemu.